“Thuiswerken op zich is prima, maar ik mis bij overleggen de aanwezigheid van mensen”. Een zin die ik afgelopen maanden regelmatig hoor. En iedere keer denk ik dan: als online je brainstorm of participatiesessie niet werkt, dan heb je niet de juiste werkvorm te pakken. Dat is zonde en ik help je graag het beter te doen. Met meer rendement, opbrengst en draagvlak. Daarom faciliteer ik in september voor de introductieprijs van 150,- EURO jouw online sessie en ondersteun de sessie door middel van Livemindmappen. Vraag het direct aan onderaan deze pagina.

Online Brainstorm en Online Participatie meest gehoorde uitdaging

Ideeën genereren, co-creëren, input ophalen en voor draagvlak zorgen. In de offline wereld maken we daarbij veel gebruik van nonverbale communicatie. De sfeer van de groep, het oogcontact onderling, “de stille” een plek geven in het overleg en zorgen dat iedereen zijn input kan geven en zich gehoord voelt. Als deze elementen kun je ook online laten terugkomen. Het hangt er alleen vanaf welke werkvorm je kiest. Afgelopen maanden heb ik regelmatig webinars gegeven over Slim (online) Samenwerken. Hierin wordt iedere sessie aangegeven dat participatiesessies en brainstorms niet online zijn te zijn.

5 Tips voor een Online Brainstorm of Participatiesessie

Tip 1. Bepaal welke werkvorm je kiest

Henri Lipmanowicz en Keith McCandless schrijven in hun boek “The Surprising Power of Liberating Structures“: “Als je in het alfabet maar 5 letters zou hebben, zouden we ook niet zo makkelijk communiceren als we nu doen”. Als je kijkt naar onze dagelijkse overleggen, hoeveel variatie zit er dan in de werkvorm die je kiest voor het overleg? Meer dan vijf soorten overleg? Of minder? Ik daag je uit! Kies eens een andere werkvorm en kijk naar de opbrengst. De Liberating Structures kunnen je daar hulp bij bieden – en ik ken ze uit mijn hoofd.

Liberating structures

Tip 2. Zorg voor visuele ondersteuning

Denk eens aan een ananas. Wat zie je nu voor je? Zie je de letters? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk zie je een gele ronde vorm met een groen plukje erboven. Dat komt omdat we visuele denkers zijn. We hebben een rechter en een linker hersenhelft. Vereenvoudigd gezegd denk je links in spreadsheets, het wat van de taal en analytisch en rechts in vormen, het hoe van de taal en holistisch. Als je dus je volledige hersencapaciteit wilt benutten is het verstandig gebruik te maken van zowel je linker- als rechterhersenhelft. Gebruik daarom visuele ondersteuning. Livemindmappen is daarvoor bij uitstek geschikt.

Tip 3. Denk na over route van de reacties

Ken je het verschil tussen een oorspronkelijke gedachte en een associatie? En weet je hoe snel je oorspronkelijke gedachte een associatie wordt? Sterker nog, is je oorspronkelijke gedachte sowieso wel oorspronkelijk en waar vind de oorsprong dan plaats en hoe is die oorsprong tot stand gekomen? Kortom, wees je bewust van de route die een reactie heeft afgelegd voordat hij je sessie bereikt en probeer hier eventueel een begeleiding in aan te brengen. Zo kun je mensen vragen om via de chat of een vragenformulier voorafgaand of tijdens de sessie te reageren. Je kunt ook vragen of mensen op elkaar associëren, en zorg dat ook dat je dit begeleidt. Ken je de brainstormtechniek “Brainwriting” al? Lees er hier meer over.

Tip 4. Kies de juiste tooling en onthoud “de tool is niet het doel”

Die kan op een tegeltje, “de tool is niet het doel”. Zo vaak afgelopen maanden merk ik dat mensen het doel en waarom van een overleg vergeten. En daarmee kom je in een discussie tussen de ICT/Privacy mensen en de pioniers die iedere week een andere tool willen inzetten. Maar het belangrijkste is dat je een tool kiest die aan het doel tegemoet komt. Als je dus voor langere tijd meerdere keren per week gebruik gaat maken van de tool, kan het best wat ingewikkelder zijn. Ga je dat niet doen, vraag jezelf dan af of het doel heiligt die tool te gebruiken. Tussen de regels door lees je dat je ALTIJD voorafgaand aan je overleg je doel moet formuleren (wat wil je bereiken, wie heb je daarvoor nodig en wie is de doelgroep van je sessie). Ik heb een routekaart gemaakt voor inspiratie en informatie over welke tools je kunt gebruiken, die vind je hier.

Tip 5. Maak gebruik van Online Energizers om het levendig en energiek te houden

Ik schreef er al eens een blog over, die vind je hier. Offline heb je je rituelen, maniertjes en afspraken met elkaar, zorg dat je die ook online krijgt.

In september help ik je voor 150,- euro met jouw sessie

Omdat ik zo vaak hoor langskomen dat mensen het online overleggen lastig vinden en ik daar graag bij help, krijg je in september een sessie voor 150,- euro. Daarvoor krijg je:

  • Sessie-ontwerp
  • Livemindmappen + faciliteren tijdens de sessie (van maximaal 1,5 uur)
  • Simpele terugkoppeling door middel van een mindmap

Vraag het aan via onderstaand formulier of neem contact op met 06-36229842.

[wpforms id=”1518″]