Online energizers voor tijdens het thuiswerken

Al regelmatig heb ik iets geschreven over live visual mappen tijdens je online vergadersessie. Maar dat lost niet het ontbreken van de smalltalk op. Het zorgt ervoor dat je online meeting effectiever verloopt, maar de lol en energie ontbreken nog steeds. Daarom vertel ik je in dit artikel meer over online energizers, ook wel digitale energizer genoemd. Met online energizers krijg je een lach op je gezicht/scherm, blijft iedereen “bij de les” en gaan de deelnemers met meer energie uit het digitale overleg.

Energizers

Je zit bij een congres en de dagvoorzitter vraagt iedereen op te staan met zijn handen te zwaaien, met z’n voeten te stampen of (dit was mijn meest ongemakkelijke energizer) je buurman of buurvrouw te knuffelen. Dat moment, die actie, wordt een energizer genoemd. Een moment waarbij de hele zaal wordt gevraagd een actie te ondernemen. Met als doel dat iedereen erbij blijft, energie voelt en daardoor de rest van de dag beter betrokken is. Een online energizer is hetzelfde effect, maar dan digitaal, tijdens je videocall.

Top 3 andere activiteiten tijdens online meeting

Energizen kun je doen in de offline wereld, maar online is het nog veel belangrijker. Uit een onderzoek van Harvard Business Review blijkt namelijk dat veel mensen andere dingen zitten te doen tijdens een online meeting. Dit is de top 3 andere activiteiten:

 1. 65% van de deelnemers zit tijdens de meeting ander werk zit te doen.
 2. 63% zit mails te versturen.
 3. 55% zit te eten of is eten aan het bereiden.

Herkenbaar? Voor mij wel. Alle drie komt bij mij voor, terwijl ik in offline meetings minder vaak andere dingen doe. Wat ik trouwens ook heb, is dat ik tijdens de meeting de notities bijhoud in een mindmap en dat de persoon met wie ik videobel denkt dat ik mails aan het versturen ben. Maar dat even terzijde. Ook hoor ik veel mensen zeggen dat ze een uur de max vinden om online te overleggen. Eens! Directe interactie missen en lange tijd naar je scherm staren zijn energievretend. Maar naast de aandacht erbij houden, wat je ook voor elkaar krijgt door live mindmappen, mis je ook een aantal andere elementen. Voornamelijk sociaal gezien. Je mist het gezamenlijke gevoel, oogcontact tijdens een meeting en het hebben van een praatje voorafgaand aan de meeting, de zogenaamde smalltalk. Maak daarom bewust ruimte voor deze elementen, of alternatieven, in je online meeting. Gebruik online energizers!

Online energizers voor teamontwikkeling tijdens thuiswerken

Om energie en betrokkenheid hoog te houden, is het aan te raden gebruik te maken van online energizers. Sommige zijn erg ongemakkelijk, maar ongemak zorgt voor verbondenheid, dus knal er een online energizer in zou ik zeggen! In veel gevallen zorgt het voor een lach op je gezicht. Het kan ook goed werken om de deelnemers goed gewend te laten raken aan de tools die worden gebruikt. Dit is vooral handig als je tools gaat gebruiken waarin interactiviteit een grote rol speelt (bijv. met Mural, Miro, Sprink, Aggie, Mindmeister). Om het ijs te breken aan het begin kun je ook een afwijkende vraag integreren in je voorstelronde (Welke jaartal wil je naartoe in de tijdmachine? Welke droom heb je? Wat is je levensmotto? Etc.). Dit breekt het ijs en maakt de boel iets minder stijf.

Top 5 online energizers

 1. GIF-vermaak. Bij het aangaan van een nieuw onderwerp of een nieuwe vraag op de agenda, kun je de deelnemers uitnodigen een GIF te zoeken bij dit onderwerp. Deel dit op een online whiteboard, of in een Google Docs, of in de chat.
 2. Iets wat ik niet zie en de kleur is… Geef iedere deelnemer 15 seconden iets te vinden in een bepaalde kleur. Daarna mag die gene de kleur voor de volgende deelnemer roepen en de deelnemer aanwijzen. Deze is ook heel leuk voor teambuilding en kennismaking op afstand, omdat je naast de activiteit ook iets te zien krijgt van het huis waar de deelnemer werkt.
 3. Mural “Sketch your neighbour”. Met een template in Mural kun je de deelnemers aan de sessie een andere deelnemer laten tekenen. Hier is het template: https://tinyurl.com/y85tyjzg.
 4. Eerste single / eerste bijbaan / favoriete liedje. Iedereen moet antwoord op de vraag chatten naar de facilitator / host / voorzitter en de rest moet raden van wie welke eerste single / bijbaan is of was.
 5. Steen – papier – schaar. Ga je voor totale chaos? Steen / papier / schaar battle! Maak tweetallen, iedereen moet staan. Doe steen papier schaar, best out of 3. De winnaar blijft iedere keer staan tot er ultieme winnaar is.

Hieronder zie je een voorbeeld van Mural

Dit is een voorbeeld van Mural

Online brainstorm inspiratie

Ga je online brainstormen met een grotere groep? Ga dan uiteen in breakout rooms, gebruik Mindmeister, deel de link en laat iedere groep een tak vullen met ideeën. Als dit per thema doet, doe dan twee dingen 1) ga blanco ideeën bedenken en 2) associeer door op de ideeën van de vorige groep.Vorm groepen door de deelnemers hun huisnummer in de chat zetten en zorg op basis daarvan voor een volgorde en dus groepen.

Het kan overigens nog veel wilder. World of Minds heeft onlangs een brainstorm georganiseerd waarin ze o.a. Zoom, Mural, Mindmanager, Kahoot en WhatsApp hebben gecombineerd.

Tot slot: de vrijdagmiddelborrel energizers:

 1. Volg de dansleider. Iemand is de dansleider voor 20 seconden. Iedereen doet de dansleider na. Bij het switchen van de muziek is er een nieuwe dansleider.
 2. 30 seconds in video variant. De facilitator stuurt vijf woorden naar een deelnemer toe. De deelnemer krijgt 30 seconden om het te omschrijven.
 3. De powerpoint Lama´s. Vraag een persoon een presentatie te delen die hij/zij het laatste heeft gegeven. Daarna gaat een ander teamlid deze presentatie geven. Of doe hetzelfde met een zelf in elkaar gezette presentatie. Naast dat dit hilarisch kan zijn en goede teambuilding is voor het team, train je hier ook de improvisatie-skills van de teamleden mee.

Heb je vragen of wil je eens sparren over hoe je jouw online sessie meer leven kunt geven? Laat het me weten! Ik denk graag mee.