Social media, iedereen is er in meer of mindere mate mee bezig, zeker als je in de media- of marketingwereld werkt. Maar wat krijg je te zien? Dat bepaal je zelf, door te volgen, ontvolgen, liken, delen of te reageren.

Facebook liked automatisch

De wereld waarin een eenduidige boodschap de wereld in werd geslingerd door een mediabedrijf is voorbij. Tegenwoordig wordt een nieuwsbericht door alles en iedereen in perspectief geplaatst en daar wordt op gereageerd. Iedereen reageert vanuit zijn of haar gevoel en daar speelt Facebook op in. Want jij gebruikt Facebook meer als je er een goed gevoel bij hebt. Dus laat Facebook je zien waar je een goed gevoel bij krijgt. Nieuwsberichten over onderwerpen die je leuk vindt, filmpjes in hetzelfde genre als de filmpjes die je liket en berichten waar je actief op reageert. Maar ook van mensen waar je veel berichten van liket, laat Facebook je meer berichten zien. Ik durf zelfs te beweren dat de data van Facebook ultieme huwelijkskoppels kan vormen – maar dat terzijde.

En dit is niet alleen het geval met Facebook, het is hetzelfde bij alle social media kanalen die je gebruikt. Het doel is vasthouden. Dus jou in een bubbel stoppen waar je je prettig bij voelt. Maar die bubbel is gevaarlijk. Want de wereld in jouw bubbel kan enorm anders zijn de dan de wereld in een andere bubbel.

Pluriformiteit van social media

Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de pluriformiteit van je eigen social media. Bewust, door personen en pagina’s te volgen. En onbewust, door berichten te liken, te reageren, te delen, een bepaalde tijd naar een video te kijken en daarmee Facebook zijn algoritme in werking te stellen. Begin dit jaar schreef ik een blog over waarheid en het feit dat ieders waarheid is gekaderd. Die kadering creëer je op social media zelf en dat is het moment waarop je soms moet liken wat je niet leuk vindt.

Cureer je eigen social media

Ga één keer per maand te werk als je eigen socialmediacurator. Enerzijds om Facebook in de war te brengen, anderzijds om te zorgen dat je eigen waarheidsbubbel groter wordt. Dat doe je door het volgende Facebook-curatie-stappenplan (belangrijk is dat je wel je normale gedrag vasthoudt):

  • Like berichten die je niet leuk vindt en andersom.
  • Reageer op berichten waar je helemaal niks mee hebt met woorden als “cool”, “vet”, “super”, “oneens”.
  • Rapporteer één keer per maand wat je wel leuk vindt en één keer iets wat je niet leuk vindt.
  • Kijk eens een filmpje waar je niks mee hebt helemaal uit.

Zo houd je jouw Facebook-nieuwsfeed pluriform. Dit werkt voor alle andere feeds trouwens hetzelfde. Doe het wel bewust en let op bij wie je het gaat doen, want als je bij je beste vriend of collega’s iedere keer aangeeft boos te zijn op zijn berichten, kan dat een flinke discussie opleveren. Succes!