In deze blogpost wordt uitgelegd wat de brainstormtechniek Brainwriting is, waar het vandaan komt, hoe het werkt en hoe je deze krachtige techniek kunt inzetten om creativiteit te bevorderen en de hoeveelheid ideeën te vergroten.

Wat is Brainwriting?

Brainwriting is een brainstormtechniek waarbij je met een groep individuen vanuit verbondenheid de hoeveelheid ideeën vergroot. Hiermee zorg je dat je eigen ideeën op papier staan voordat je gaat associëren en voorkom je een kakofonie aan ideeën waardoor ieders eigen denkproces wordt verstoord of gestuurd. In 1968 kwam de Duitser Bernd Rohrbach al met deze brainstorm techniek en publiceerde het in een Sales magazine. De techniek is voornamelijk bedoelt om snel veel ideeën te genereren en te denken vanuit de oorspronkelijkheid van je eigen gedachten. De originele Brainwriting techniek gaat uit van het 6-3-5 principe: 6 mensen schrijven 3 ideeën op in 5 minuten en rouleren dan. Zo krijg je 108 ideeën in 30 minuten tijd. Je kunt hier je eigen invulling aan geven (meer ideeën, meer of minder mensen, en meer of minder tijd). Mijn advies is wel om niet teveel af te wijken, voornamelijk van de tijd.

Hoe werkt Brainwriting?

Hieronder een stappenplan voor het organiseren van een Brainwriting sessie.

  1. Voorbereiding: zorg voor A2 of A3 papier voor iedere deelnemer en voor schrijfgerei (het liefst met visueel aantrekkelijke middelen, dus stickers/kleuren/stiften/potloden, et cetera).
  2. Schets de probleemstelling in een korte presentatie.
  3. Creëer ruimte voor vragen en discussie over de probleemstelling.
  4. Na deze introductie gaat iedereen aan de slag met de probleemstelling en komt met ideeën en oplossingen.
  5. Na 5 minuten heeft iedereen minimaal 3 ideeën en schuift door naar het vel papier van je buurman.
  6. De volgende vijf minuten ga je weer individueel brainstormen, maar dit keer associërend op de ideeën op het vel voor je.
  7. Dit herhaal je tot iedereen weer bij zijn eigen vel papier zit.

Waarom Brainwriting en wanneer niet?

Brainwriting is een methode 1) waarbij iedereen aan bod komt en 2) niet wordt beïnvloed door anderen. Dit zijn de grootste voordelen. Brainwriting werkt dan ook goed als je vastloopt op een bepaald punt en daar doorheen wilt prikken door het genereren van zoveel mogelijk ideeën in korte tijd. Als je ergens dieper op in wilt gaan en juist de verbinding wilt bouwen tussen de ideeën van de deelnemers, kun je brainwriting beter niet inzetten. In dat geval kun je beter kiezen voor een plenaire sessie met visuele ondersteuning en een duidelijke werkvorm waarin je onderscheid maakt tussen oorspronkelijke gedachten en associaties.

Brainwriting is ondersteund door een tool zoals bijvoorbeeld Mural ook bij uitstek geschikt om online te doen. Mocht je geen ervaring hebben met Mural, kun je ook een andere tool gebruiken.

Facilitator voor brainwriting?

Zoek je een facilitator voor brainwriting? Dan ben je aan het juiste adres! Stuur een mail naar info@keerwater.nl en we nemen contact met je op.